Diana?
Romanescosås
(För 4 personer)
En spansk sås som är urläcker till grillad lök, grillat kött eller fisk.
Ingredienser:
5 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
½ dl mandel
10 hasselnötter
1-2 tsk finhackad anchochili eller spansk peppar
1 msk rödvinsvinäger, ca
1 msk rödvin
2-3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna och kärna ur dem med en sked. Lägg tomaterna, med skalsidan neråt, i en ugnsfast form.
Krossa vitlöksklyftorna, dela lite på dem och fördela dem därefter över tomaterna tillsammans med chilin. Ringla över olivolja och strö på salt. Sätt in formen mitt i ugnen och rosta i ca 25 minuter eller tills tomaterna börjar få lite färg och ser "torkade" ut.
Rosta under tiden mandeln och hasselnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg.
Mixa samman de rostade tomaterna (inklusive olja, vitlök och chili) tillsammans med nötterna i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt vinäger och rödvin samt en nypa socker. Tillsätt olivoljan droppvis och fortsätt mixa tills såsen fått en krämig konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Kan det vara ungefär såhär, Diana?
Det är är det receptet som Batman utgick från, men vi hade inte allt hemma. Så han tog, 50g mandel, inga hasselnötter, ingen sån konstig peppar (han bytte det mot 1 paprika och lite chilipulver), eftersom vi inte hade en rödvinsvinäger eller rödvin (han ville inte öppna en ny flaska) så tog han 2 msk balsamvinäger och en nypa socker. Annarrs var det nog ingen skillnad på recepten. ;)
//Hälsningar Batman
Diana: Jag tyckte det påminde liiite om ajvar relish, iaf Batman version...
Mmmmmmmmmmm, såååå gott det låter, detta måste testas i mitt kök;)
kramizzzz